3 günlük Kapadokya tatilimiz süresince İnstagram hesabım üzerinden bana en çok soru gelen konulardan biri elbete ki beslenme konusu oldu. Kapadokya’da ne yenir, glutensiz beslenen biri neler yiyebilir gibi sorularının gelmesi üzerine ben de hem bu 3 gün boyunca nasıl beslendiğimi, neler yediğimi hem de Kapadokya’ya gitmeyi düşünenler için birkaç öneriyi sizler için derledim. Glutensiz beslenenler ve beslenmeyenler için şahane Kapadokya lezzetlerine gelin hep birlikte bakalım!
Kapadokya Yemek Mekanı Önerileri
Kapadokya, etkileyici peri bacaları ve doğal güzellikleriyle benim hayran olduğum yerlerden biri oldu. Ben herhangi bir yere seyahat etmeden önce orada gezilecek yerleri olduğu kadar yenilecek lezzetleri de araştırıyorum. Özellikle glutensiz beslendiğimden beri bu konuya ekstra dikkat ediyorum. Hem kendime uygun yöresel lezzetleri keşfetmek hem de mekan önerilerini incelemek için “Kapadokya’da ne yenir?” araştırması yaptıktan sonra fark ettim ki Kapadokya’ya özgün pek fazla lezzet yok. Yani Nevşehir bir gurme şehri değil. Bu yüzden yemek konusunda buraya çok fazla beklentiyle gitmemenizi öneririm. Ancak bu 3 gün boyunca keşfettiğim ve lezzetleri damağımda kalan yerleri de sizinle paylaşacağım.
Öncelikle Kapadokya denildiğinde akla ilk olarak testi kebabı gelse de pek çok mekan testi kebabını testide pişirmiyormuş. Düdüklüde kebabı pişirip, servis etmeden önce testinin içinde fırınlayıp önünüze getiriyorlarmış. Testi kebabının lezzeti, testi içinde ağır ağır pişmesinden kaynaklı olduğu için bu şekilde pişirilmeyen bir testi kebabını denemek istemedim açıkçası. Tabii seçim yine de sizin.
Kapadokya bağları ile ünlü olduğu için burayla özdeşleşen bir başka lezzet de yaprak sarma. Yaprak sarma bildiğiniz gibi glutensiz. Yaprak sarmayı yiyebileceğiniz en güzel yerlerden biri Tık Tık Kadın Emeği Ürgüp. Burada Ürgüplü kadınların el emeği lezzetlerini tadıyorsunuz. Küçük sevimli ve ev ortamı bulabileceğiniz Tık Tık Kadın Emeği’nin bir de mantıları meşhur. Mantı, glutensiz beslenmeyenlerin seçimi olabilir. Tabii mantı ve sarmanın aynı mutfakta pişirildiğini de hatırlatayım.
Bir başka gün akşam yemeği olarak kaldığımız otelin yakınındaki Topdeck Cave Restaurant’ı tercih ettik. Burası da birbirinden leziz et, tavuk ya da sebze yemeği seçenekleri bulabileceğiniz bir mekan. Ben burada kuzu incik yedim. Yanında şehriyeli pilavla servis ediyorlardı pilavı istemedim. Bunun yanı sıra burada tavuk ya da sebze yemeği de tercih edebilirsiniz. Ayrıca günün çorbasını da sorarak eğer uygunsa tüketebilirsiniz. Çünkü her günün çorbası farklı oluyormuş.
Kahvaltı konusuna gelince… Kahvaltıyı kaldığım otelde ettim. Yanımda elbette ki ekmeğimi götürmüştüm. Oteldeki kahvaltı açık büfe olduğu için hiç zorlanmadım. Kahvaltı tabağıma zeytin, peynir, roka, maydanoz, salatalık ve haşlanmış yumurta aldım genelde. Bunun yanı sıra kahvaltıda çeşitli meyve seçenekleri de bulunuyordu. Poğaça, börek, krep bölümlerini ise direkt olarak teğet geçtim tabi ki.
Yazının başında da dediğim gibi Nevşehir bir gurme şehir değil ve çok fazla yöresel lezzeti yok. Ama Nevşehir’de bir lezzet keşfettim ki! Fotoğraftaki kuru kaymak. Kuru kaymağın tadı kadar yapılma safhası ve nadir bulunurluğu da beni etkiledi açıkçası. Kuru kaymak Nevşehir’in sadece Kaymaklı beldesinde bulunan ve buralı kadınlar tarafından yapılan bir lezzet. Herhangi bir seri üretimi ya da farklı bir ilçede bulunabilirliği söz konusu değil. Hatta Kaymaklı’ya gittiğinizde bile bulamama ihtimaliniz var. Şansınıza o gün biri yaptıysa alabilirsiniz. Biz şanslıydık ki bulduk. Kaymaklı’da merkezi bir yerde durup yoldan geçenlere sorduk nereden bulabileceğimizi. Yapan kişileri aradılar ve ellerinde olup olmadığını sordular. Böylece o gün yapmış olan birinde bulabildik.
Nedir bu kuru kaymak diyecek olursanız… Kuru kaymak sadece sütten yapılan ve yapımı yaklaşık 12 saat süren kaymağın kuru kısımlarından elde edilen bir lezzet. Tadı ince kaymaklı gofret gibi. Kuru kaymak yapımıyla ilgili özet bilgi ise şu şekilde: tandır ateşinin koru üzerine genişçe bir tepsinin içinde süt koyup bekletilir. üstü kaymak tutunca ince bir oklava ya da telle bir tarafından girip kaymak kaldırılır. sonra o telle bir yere asıp kurutulur. Böylece yarım daire şeklinde katlanmış bir kuru kaymak elde edilir.
Nevşehir’de 3 günü oldukça dolu dolu ve bol seyahatli geçirdik. Açıkçası 3 öğün yemek yemeye gezmekten vakit bulamadık. Kahvaltıyı da dolu dolu edince kahvaltı ara öğün ve akşam yemeği şeklinde günü bitirebildik. Ara öğün olarak çiğ badem ve çikolata götürmüştüm. Kahve ya da çayla bunları tüketerek gün içinde enerjik kalmaya devam edebildim. Bir de ben gün içinde çok fazla su tüketiyorum sanırım bunun da az öğüne rağmen midemin hep dolu kalmasına faydası var.
Kapadokya’da kaldığımız otel Göreme’de idi. Peri bacalarının, balonların izlenebildiği en güzel yer Göreme. Bu yüzden olası tatil planınızda Göreme otellerine bakmanızı öneririm. Bir de Kapadokya’da araba kiralamak konforlu bir gezi ve görülmedik yer bırakmamak adına oldukça gerekli.
Kapadokya ile ilgili merak ettiğiniz gezi rotaları ya da diğer konulardaki sorularınızı yorum olarak yazarsanız diğer merak ettiklerinizi de yanıtlamaya çalışırım. Ayrıca siz de önerilerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. 🙂
Glutensiz ekmek alabileceğiniz noktaları ele aldığım “Glutensiz Ekmek Nerede Satılır?” yazımı okumuş muydunuz?
No Comments